Päivät käyvät vähiin. Nyt alkaa jo vähän jännittää. Mitenkähän sitä osaa taas orientoitua Suomeen? Koiran eläinlääkäriaika on varattu, matkaliput ostetaan alkuviikosta. Kampaajalle en taida enää ehtiä, vaikka sitä alunperin suunnittelinkin. On enää muutama päivä aikaa, ja vielä täytyy pakata, siivota, kirjoittaa ja postittaa joulukortit, tietysti tehdä ne viimeiset anatomian leikkelyt... Eilisellä stressinhallintakurssilla korostettiin suunnitelmallisuuden tärkeyttä. Kummasti näissä touhuissa vaan tuppaa aina tulemaan kiire. Ehkä voisin yrittää ottaa realistiseksi tavoitteeksi ehtiä nukkumaan ainakin muutaman tunnin ennen varhaisen keskiviikkoaamun lähtöä.

Tänään Suomi juhlii 91-vuotista itsenäisyyttään, myös täällä Tartossa. Suomi-instituutti, Frat! Fennica ym. organisaatiot ovat pistäneet hynttyyt yhteen ja järjestävät ohjelmaa pitkin päivää. Viime vuonna tähän aikaan taisin olla tekemässä fysiikan koetta. Nyt voisin tähdätä kello kahdeksi Raatihuoneentorille kuuntelemaan Finlandiaa.

Kamala, miten sitä alkaa tuntea itsensä vanhaksi: viime vuonna tähän aikaan, sillon joskus ykkösellä, muistatko kun kielikurssilla, ekana syksynä... Elämä on nyt vakiintunut aika hyvin. Joustavaa elämänasennetta tämä maa ainakin opettaa. Kun ei pidä odotuksia liian korkealla, voi joskus jopa yllättyä positiivisesti! Löysin muuten jostain tämän vuoden Suomen Kuvalehdestä mielenkiintoisen artikkelin suomalaisten ja virolaisten välisistä kulttuurirailoista. Ehkäpä siteeraan/kommentoin sitä täälläkin jossain vaiheessa... Tai sitten en. Kohta olen nimittäin Suomessa, aloitan tehorentouttavan loman ja tyhjennän hetkeksi pään kaikesta syvällisestä. Heitän löylyä puusaunan kiukaalle ja juon litratolkulla kalkitonta vesijohtovettä - kylmänä, suoraan hanasta! Lälläslää! Montaa asiaa oppii arvostamaan vasta, kun siitä joutuu luopumaan...

Mutta, jottei arvon kolleegoille, jotka vielä joutuvat jäämään hetkeksi tänne Eestinmaalle, eikä muillekaan itsenäisille ulkosuomalaisille tulisi paha mieli tästä patrioottisesta hehkutuksestani, tarjoan tässä linkin, joka on tuleva lämmittämään sydämiämme tässä koleassa maailmassa. Olkaa onnelliset, vapaat!

Nti Herriot poistuu hankkimaan joulutuomisia ja -viemisiä. Kun tuli ne veronpalautuksetkin, ja kaikkee. :-)