Virossa on joitakin suomalaisesta kulttuurista poikkeavia hääperinteitä, jotka kummastuttavat ja välillä ärsyttävätkin ulkomaalaista. Perjantai ja lauantai ovat suosittuja vihkimispäiviä ja se kuuluu kaupngilla. Nimenomaan kuuluu: kirkonkelloja soitetaan antaumuksella aina seremonian päätteeksi. Varsinainen show alkaa kuitenkin vasta sen jälkeen. Häävieraat poistuvat autokulkueena hääparin auton perässä ja kaikki tuuttaavat autontorvea lähes taukoamatta matkallaan kaupungin halki. Hääkulkueiden ei tarvitse pysähtyä liikennevaloihin ja niille annetaan tilaa risteyksissä. Monet muutkin autoilijat liittyvät torvikuoroon kulkueen ajaessa ohi. Antenneihin tai sivupeileihin sidotaan värikkäitä nauhanpätkiä ja hääparin auton peräkoukussa roikkuu usein serpentiiniä.

Etenkin venäläistaustaiset parit ylläpitävät vanhaa, kaunista perinnettä: avioliiton merkiksi pari kiinnittää lukon Emajõen ylittävän kävelysillan kaiteeseen ja heittää avaimen jokeen. Moniin lukkoihin on kaiverrettu morsiusparin nimet ja hääpäivämäärä. Tarina ei kerro, mitä lukoille tapahtuu avioeron koittaessa. Joutuukohan sulhanen sukeltamaan avaimen pohjamudista?

Eiliseksi suunnitellut fuksiaiset typistyivät tutustumis- ja baari-illaksi juhlapaikalla sattuneen vesivahingon takia. Ohjelmallinen kyykytysilta on siis tiedossa joskus tulevaisuudessa. Epäilimme jo, että meidän vuosikurssiamme seuraa jokin vesivahinkojen kirous, mutta vanhemmat Suolinkaiset vakuuttelivat putkiongelmien olevan aika yleisiä täällä. Kaikki virolaiset putkimiehet ovat kai lähteneet Suomeen töihin ja täkäläiset putkimiehet ovat sitten vastaavasti tulleet itärajan takaa.

Olen kuluttanut tänään aikaani eestiä ja anatomiaa lukemalla. Netistä löytyi hyvä linkki anatomisten suuntien opiskeluun. Piirtelen myös itse havainnollistavia kuvia:

904046.jpg

Koululla on oma pieni anatomian museo, jossa tulemme viettämään erinäisiä hetkiä luita käsissämme pyöritellen ja niiden nimiä ja sijaintia arvaillen. Sieltä löytyy konkreettinen muistutus siitä, että ihminen on vain eläin muiden joukossa:

904055.jpg

* = Laiskurin lauantai