Tämän päivän saldo: yksi askel eteen, kaksi taakse.

Tai ehkä tässä edelleen ollaan plussan puolella muutamista yllätyksistä huolimatta. Viimeinen kielikurssipäivä sujui kommelluksitta, saimme todistukset ja 3 "ainepunktia" (ilmeisesti jotain opintoviikon ja opintopisteen väliltä). Kielituntien jälkeen menimme tutustumaan eläinlääkikseen. Muutama tärkeä henkilö esittäytyi, saimme syksyn lukujärjestykset (kontaktiopetusta maanantaista torstaihin, parhaimmillaan klo 8-19), läsnäolotodistukset, ylioppilaskunnan jäsenmaksukaavakkeet ja Maaülikoolin kynät ja heijastimet (ilon päivä!). Ikävä takaisku tuli lukukausimaksujen osalta: yliopistolta kesällä lähetetyssä tervetulokirjeessä oli virhe, ja tämänvuotinen maksu on 6000 EEK (400 e) oletettua suurempi. Vaikka kyseessä on koulun virhe, maksajiksi joudumme  me. Tuutorin mukaan sama virhe oli tapahtunut myös edellisvuonna, eikä asialle oikein voi mitään. Virossa asiat vain toimivat näin.

Haudanvakava tunnelma piristyi hieman klinikkakierroksen aikana. Pääsimme kurkistelemaan pien- ja suureläinklinikan tiloihin. Klinikka on rakennettu muutama vuosi sitten, joten kaikki vaikutti siistiltä ja nykyaikaiselta. Pieneläinklinikan tilat ovat tosin käyneet jo ahtaiksi ja niitä laajennetaan parhaillaan. Valtaosa kotieläimistä hoidetaan maatiloilla, joten suureläinpuolella on lähinnä yliopiston omia opetuseläimiä. Meidät päästetään lantatalikon varteen jo tänän syksynä. Loka-marraskuussa teemme aamu- ja iltatallia; siivoamme tilat ja ruokimme lehmät, hevoset, siat, lampaat, kanit ja marsut.

Klinikalta kiiruhdin pankkiin seuraavan takaiskun ääreen. Suomesta siirretty vuokraraha ei ollutkaan vielä tilillä. Soitto kiinteistönvälittäjälle onneksi rauhoitti mieltä: sain käteistä riittävästi välittäjän palkkiota varten, takuuvuokran maksan maanantaina, jolloin rahat ovat pankin mukaan tilillä.

Nyt on siis vuokrasopimus allekirjoitettu vuodeksi eteenpäin. Muuttamaan pääsen 10. syyskuuta (juuri sopivasti syntymäpäiväksi!). Odotan jo innolla omaan koloon pääsemistä. Yksi kurssikaveri kävi tänään katsomassa alakerran asuntoa. Voi siis olla, että saamme samaan taloon vielä kolmannen suomalaisen tulevan seinänaapurini lisäksi. Ainakin saunalle löytynee siis käyttäjiä.

Ulkona on kylmä. Ei oikein huvita lähteä kaupungille, vaikka siellä olisikin leffatarjontaa myös tänään. Kurssikavereista aika moni lähti viikonlopuksi Suomeen. Täytyy kysellä, saisinko joltain autokyydin koiranhakureissulle Suomen puolelle sitten parin viikon päästä.