Olen nyt viidettä päivää Tartossa ja kolmatta päivää asuntolassa. Kaupunki on upea! Vanhat rakennukset, laajat viheralueet ja kaupungin halki virtaava Emajõgi luovat idyllisen miljöön, jossa viihdyin loistavasti heti ensimmäisestä illasta lähtien. Tänä viikonloppuna vietetään jokifestivaalia ja  kaupunki on täynnä elämää. On elävää musiikkia, teatteriesityksiä ja venekilpailuja. Myös kahviloiden terasseilla on ollut live-esiintyjiä harvase ilta. Kulttuurielämä tuntuu olevan todella vilkasta ja ihmiset osaavat nauttia siitä paremmin kuin Suomessa. Kaduilla kulkiessa on turvallinen olo. Paikalliset ovat ystävällisiä ja avuliaita.

Osaan eestin kieltä jo sen verran, että pystyn asioimaan kahvilassa melko sujuvasti. Myös puhelinliittymän ja pankkitilin avaaminen on hoitunut suomi-eesti-englanti-sekoituksella. Ihmiset osaavat aika vähän englantia.

Kielikurssi alkaa ylihuomenna. Nyt viikonlopun mittaan alkaa onneksi olla jo vähän vipinää, kun asuntolaan tulee muitakin suomalaisia. Sain kämppiksiksi kaksi suomalaista tyttöä, tulevia kurssikavereitani. Yksi petipaikka on vielä vapaa ja odottelemme jännityksellä, minkä maan elävä siihen majoitetaan. Kielen oppimista tukisi se, että joutuisi ympärivuorokautisesti käyttämään eestiä, mutta toisaalta asumiskulttuurien yhteentörmäys ei tunnu kovin houkuttelevalta. Vuokrasopimuksessa on listattu tarkasti kaikki irtaimisto kattoon upotetuista valaisimista suihkuhanan sekoittajiin. Täällä eletään siihen tyyliin, että vuokra-asunnosta muutettaessa otetaan mukaan kaikki, mitä ovesta ulos mahtuu - jääkaappia ja keittiökaapistojen ovia myöten.

Toistaiseksi olen onneksi välttynyt vakavilta kultuurishokeilta ja viihdyn täällä hyvin. Ne muutamat suomalaiset, joiden kanssa olen jo jutellut, tuntuvat tosi mukavilta. Kämppiksen äiti totesi osuvasti, että Helsingin eläinlääkikseen otetaan kaikki hikarit ja Tarttoon puolestaan hyvät tyypit. Molempia tarvitaan; ehkä ihan hyvä näin. Ulkomaille vieraalla kielellä opiskelemaan lähteminen taitaa karsia porukkaa melkoisesti, niin että sisään on valikoitunut sosiaalisia, itsenäisiä ihmisiä. Hyviä tyyppejä.

*välismaa = ulkomaa